10 tips om geld te besparen bij het halen van je motorrijbewijs

Posted on 02/12/2014 · Posted in Rijles
geld besparen motorrijbewijs

Een motorrijbewijs halen is een flinke investering.
Met 40 euro per les en drie examens lopen de kosten al snel op. Zonde, want je wilt natuurlijk geld overhouden om straks lekker te kunnen rijden en misschien zelfs wel een eigen motor te kopen.
We geven je 10 tips om zo snel en voordelig mogelijk te kunnen slagen.

1. Goedkoop is duurkoop

Een rijschool met lage lesprijzen is aantrekkelijk, maar kies verstandig en zorg dat de prijs geen negatieve invloed heeft op de kwaliteit van de lessen. Als je bij een goedkope rijschool twee keer zoveel lessen nodig hebt als bij een iets duurdere, ben je uiteindelijk een stuk meer geld kwijt.

2. Neem een proefles

Neem een proefles zodat je een schatting kan maken van je leersnelheid. Je kunt natuurlijk meteen een pakket van 25 lessen kopen, maar misschien ben je een snelle leerling en heb je maar de helft hiervan nodig. Zonde van het geld!

3. Ga voor dubbele lessen

Neem lessen van 2 uur. Hierdoor bespaar je de tijd van het begin- en eindpraatje en heb je meer tijd om met lastige onderdelen aan de slag te gaan. Ook voor je concentratie is het fijn om wat langer op de motor te zitten.

4. Laat geen grote gaten vallen tussen je lessen

Plan regelmatig lessen. Als je één keer per maand les hebt, zal het moeilijk zijn om aan de motor te wennen en zal het langer duren voordat je de benodigde vaardigheden onder de knie hebt.

5.  Zorg dat je geen herexamen hoeft te doen

Zorg dat je pas examen gaat doet als je zeker weet dat je er klaar voor bent. Overleg hierover met je instructeur. Vooral het AVB- en AVD-examen zijn erg prijzig en zonde om nog een keer te moeten doen.

6. Bereid je voor op een les

Neem voor elke les de motortheorie nog even door. Als de verkeersregels vers in je hoofd zitten, kun je ze makkelijker toepassen tijdens de les en hoef je niet tien keer dezelfde fout te maken. Zo verlies je geen tijd en kun je lekker snel door naar het volgende onderdeel.

7. Zeg een les op tijd af

Begin je ziek te worden? Neem geen risico en zeg een les op tijd af. Veel rijscholen hanteren de regel dat je niet hoeft te betalen wanneer je uiterlijk 48 uur vóór de les afzegt. Anders betaal je misschien de volle prijs terwijl je gewoon thuis in bed ligt.

8. Zoek een instructeur die bij je past

Merk je dat het niet klikt met je instructeur of bevalt zijn lesmethode niet? Verspil geen tijd en vraag of je kunt wisselen van instructeur. Veel (iets grotere) rijscholen hebben meerdere instructeurs in dienst, die allemaal hun eigen aanpak hebben. Een prettige sfeer tijdens de les zorgt voor een prettiger en efficiënter leerproces.

9. Zorg dat je genoeg geld hebt

Zorg dat je het geld voor de rijlessen en examens al grotendeels bij elkaar hebt gespaard. Sommige leerlingen moeten halverwege hun rijopleiding tijdelijk stoppen, omdat ze op dat moment geen geld meer hebben voor lessen. Lange pauzes tussen lessen hebben een negatieve invloed op het leerproces waardoor je uiteindelijk meer lessen nodig hebt.

10. Trap niet in onrealistische aanbiedingen

Helaas hebben niet alle rijscholen het beste met je voor. Een actieknaller waarbij je een ongelofelijk laag tarief betaalt is vaak te mooi om waar te zijn. Er zitten vaak voorwaarden aan die uiteindelijk niet zo voordelig uitpakken, bijvoorbeeld bizar hoge administratiekosten. Bekijk daarom goed de voorwaarden voordat je in zee gaat met een misleidende rijschool.