De beste manieren om jezelf warm te houden tijdens het motorrijden

Posted on 28/01/2015 · Posted in Motorrijden, Tips
tips kleding winter motorrijden warm blijven

Bij slecht weer, harde wind en in de koude maanden van het jaar kan het behoorlijk koud worden als je op de motor rijdt. Verkleumde handen, een koude nek en de snijdende wind in je gezicht maken een rit op de motor stukken minder leuk. Wat zijn de beste manieren om warm te blijven?

1. Verwarmde motorkleding

Verwarmde motorkleding is een geweldige uitvinding voor motorrijders die in de winter rijden of met slecht weer.  Er bestaan verwarmde (binnen)jassen, verwarmde broeken, verwarmde handschoenen, verwarmde sjaals, verwarmde sokken… het hele lichaam kan warmgehouden worden door deze (relatief) nieuwe techniek. Door middel van speciale batterijtjes worden de kledingstukken elektrisch verwarmd, zonder gevaar voor verbranding. Verwarmde motorkleding is een geweldige oplossing voor mensen die vaak in de kou rijden, maar er hangt wel een serieus prijskaartje aan: voor een paar verwarmde motorhandschoenen betaal je al snel €150. Hier krijg je wel ontzettend veel comfort voor terug en deze handschoenen gaan over het algemeen erg lang mee.

verwarmde motorkleding motorrijden winter warm blijven

 

2. Thermokleding

Ook ‘gewone’ thermokleding biedt al ontzettend veel comfort en warmte en je betaalt hier minder voor dan voor elektrisch verwarmde kleding. Thermokleding is nauwsluitend  en is geschikt voor benen, voeten, armen, romp, nek en armen. Thermokleding draag je onder je gewone motorkleren en hebben als doel om zoveel mogelijk warmte binnen te houden. Het is raadzaam om over thermokleding ook waterdichte jassen te dragen. Een nat pak kan flink koud worden, ook als je thermokleding draagt!
Themoshirts en broeken heb je al voor een paar tientjes, maar het kan nog goedkoper.

 

thermokleding motorrijden warmblijven

3. Motorsjaals en -mutsen

Soms is een gewone sjaal of muts voldoende om geen wind door te laten, maar in sommige omstandigheden heb je zwaarder geschut nodig om warm te blijven.  Je kunt voor een allesbedekkende bivakmuts gaan (doe deze wel af als je even de supermarkt in moet!), een turtleneck sjaal of een motorkol. Het voordeel hiervan is dat ze goedkoop zijn en makkelijk te dragen. Krijg je het toch te warm tijdens het rijden, dan kun je ze vrij makkelijk uittrekken. Deze oplossing is vrij goedkoop en erg duurzaam.

warm blijven motorrijden wintermotorkol warm motorrijden winter

4. Handvatverwarming

Handvatverwarming is een goede oplossing voor de koude handen, maar is niet altijd genoeg om alle kou tegen te houden. Met handvatverwarming wordt vooral de binnenkant van je hand verwarmd. Er komt nog steeds wind tegen je handen en ook regen wordt niet tegengehouden. De beste oplossing voor warme handen is om handvatverwarming te combineren met stuurmoffen (zie hieronder). Zo wordt de warmte van de handvatten gecirculeerd binnen de kappen en worden regen en wind tegelijkertijd afgeweerd.
De prijs van handvatverwarming ligt meestal rond de €50 voor een paar.

handvatverwarming motor  motorrijden winter warm blijven winter

5. Stuurmoffen

Het grootste voordeel van stuurmoffen is dat ze niet alleen je handen warmhouden, maar ook beschermen tegen regen en wind. Het is een goedkope maar effectieve oplossing voor koude handen. Stuurmoffen zijn een soort grote, dikke en gevoerde wanten die aan je motorstuur bevestigd zijn. Naast je handen dekken ze ook je polsen af, waardoor er minder wind je jas in wordt gejaagd. Het enige nadeel van stuurmoffen is dat het er niet heel stoer uitziet, maar het comfort maakt dat weer helemaal goed!

 

stuurmoffen warme handen motorrijden koude handen