Elogix is an incredibly powerful & fully responsive WordPress Theme. Grab your copy on Themeforest
Open
X

Examen verkeersdeelneming

Het examen verkeersdeelneming (AVD-examen) is het laatste onderdeel van het A-examen en hierbij ga je echt de weg op. De examinator rijdt samen met je instructeur achter jou aan en beoordeelt of je rijvaardigheid voldoende is. Je mag dit examen pas doen als je het theorie-examen en het AVB-examen gehaald hebt.

Inhoud examen verkeersdeelneming

Voorbereiding en begin van het examen verkeersdeelneming

Zorg dat je minimaal een kwartier vóór aanvang het het examen aanwezig bent bij het CBR. Wanneer je aan de beurt bent, maak je eerst kennis met de examinator die jouw examen gaat afnemen. Hij legt je kort uit hoe het examen zal verlopen en controleert of je alle verplichte documenten mee hebt. Je zet je handtekening en dan begint het examen.
Als eerste doe je een oogtest, waarbij er gevraagd wordt of je het kenteken van de motor hardop kunt voorlezen. Hierbij sta je op ongeveer 25 meter afstand van de motor. Deze test is erg belangrijk, aangezien een goed zicht betekent dat je veilig kunt rijden.

Daarna worden er een aantal technische vragen gesteld over de motor (de BRAVOK). Het is geen ramp als je de juiste antwoorden niet weet; dit heeft geen invloed op de uitslag van je examen. Het helpt bij om een goede eerste indruk te maken op je examinator, wat alleen maar positief kan uitpakken bij de rest van het examen.

De rit en beoordelingspunten

Na de oogtest en technische controle ga je de weg op en begint het examen verkeersdeelneming pas écht. De examinator en je instructeur volgen je samen, terwijl je instructeur je via het communicatiesysteem aanwijzingen geeft.
Tijdens het examen zul je geen concrete opdrachten krijgen zoals bij het AVB, omdat het belangrijk is om gewoon mee te gaan in het verkeer en hier in deel te nemen. Wel wordt er vaak van te voren gevraagd om, op een zelf gekozen moment, een keer zelfstandig aan de kant te stoppen en weer weg te rijden.1314085182741

De examinator beoordeelt je op de onderdelen die je ook tijdens de lessen behandelt:

  • of je rekening houdt met andere weggebruikers
  • je kijkgedrag
  • je plaats op de weg
  • of je de verkeersregels goed kunt toepassen
  • of je de motor goed beheerst
  • of je veilig rijdt en
  • hoe je reageert op (onverwachte) situaties in het verkeer

Waar vindt het rij-examen plaats?


Het vertrekpunt van dit examen is jouw dichtstbijzijnde CBR-bureau. Waarschijnlijk zul je hier, samen met 1 of meer andere leerlingen, naartoe rijden onder begeleiding van je instructeur. Dit telt ook als rijles, dus houd er rekening mee dat de kosten hiervan bovenop de kosten van het examen komen. 


Wat moet je meenemen?


Naar het AVD-examen neem je een geldig legitimatiebewijs mee, de (positieve) uitslag van het theorie-examen, de (positieve) uitslag van het examen voertuigbeheersing en de oproepkaart voor het examen verkeersdeelneming.


Wanneer ben je geslaagd?


Aan het einde van de rit rijd je weer terug naar het CBR. Hier ga je, samen met de examinator en instructeur, naar binnen. Aan de hand van een korte motivatie zal de examinator vertellen of je bent geslaagd of gezakt. Als je geslaagd bent, kun je de volgende dag naar het gemeentehuis om je rijbewijs aan te vragen. Als je gezakt bent bespreek je samen met je instructeur welke punten je nog moet verbeteren en kun je alvast een herexamen inplannen.


Wat voor kleding moet je dragen bij het AVD-examen?


Net als bij het AVB-examen kun je voor dit examen motorkleding lenen van je rijschool. Je eigen motorkleding mag natuurlijk ook, zolang deze maar veilig is. Stevige schoenen tot over de enkel, goede handschoenen en een goedgekeurde helm zijn verplicht.