Elogix is an incredibly powerful & fully responsive WordPress Theme. Grab your copy on Themeforest
Open
X

Examen voertuigbeheersing

Het AVB-examen is het tweede examen. Je mag het examen voertuigbeheersing uitvoeren wanneer je nog geen theoriecertificaat hebt, maar je moet zowel het AVB- als het theorie-examen gehaald hebben voordat je het derde en laatste examen verkeersdeelneming mag gaan doen.
Het AVB-examen mag je doen vanaf je 18e (in de categorie A1). Dit is bedoeld om te kijken in hoeverre jij de motor onder controle kunt houden bij verschillende manoeuvres zoals slalommen, remmen en draaien. Wanneer je de motor niet goed onder controle kunt houden, kun je bijvoorbeeld vallen of een botsing veroorzaken.

Opdrachten in het AVB-examen

Tijdens je rijlessen oefen je 12 opdrachten, waarvan je er 7 moet uitvoeren op het examen voertuigbeheersing. Elke opdracht mag je één keer herkansen.

De opdrachten zijn ingedeeld in vier clusters:

clusters
Van deze opdrachten staan er 4 vast. De overige 3 opdrachten worden door de examinator uitgekozen. De volgende opdrachten kun je sowieso verwachten op het examen:

– Langzame slalom
– Noodstop
– Lopend achteruit parkeren
– Lopend achteruit parkeren

Langzame slalom                                                                Uitwijken

     

De  langzame slalom is bedoeld om te kijken of je de motor ook bij       Bij een snelheid van 50 km/u moet je uitwijken voor een horizontale rij
een lage snelheid kan beheersen. Je rijdt langzaam tussen pylonen       pylonen. De totale afstand die je aflegt tijdens de uitwijkoefening
door die 3 meter van elkaar verwijderd staan. Je voeten mogen de        is 18 meter
grond niet raken.

 

Lopend achteruit parkeren                                               Noodstop

     

Je loopt een afstand van 10 meter en daarna draai je de motor              Bij de noodstop rijd je in een rechte lijn met een snelheid van 50 km/u.
achteruit het parkeervak in. Daarna zet je de motor op de bok en         Tussen de poortjes draai je het gas dicht en rem je direct met beide
haal je hem er weer af.                                                                                     remmen.


Waar vindt het examen plaats?


Het AVB-examen wordt afgenomen op een examenterrein van het CBR. Als je examen gaat doen zul je hier samen met je instructeur heenrijden. De rit  naar het CBR toe wordt over het algemeen gewoon gezien als een rijles en de kosten hiervan zullen als toeslag bovenop de kosten van het examen komen. Schrik dus niet als de prijs van het AVB-examen een stuk hoger ligt dan de CBR-prijs voor het examen.


Wat moet je meenemen naar het AVB-examen?


Naast motorkleding moet je ook een geldig identiteitsbewijs en de uitnodiging voor het examen AVB bij je hebben. Je autorijbewijs geldt ook als identiteitsbewijs.


Wat voor kleding moet je dragen bij het AVB-examen?


Het is verplicht om bij dit examen goedgekeurde en passende motorkleding te dragen, inclusief helm. Heb je dit niet bij je, dan mag je helaas het examen niet doen en word je naar huis gestuurd. De kosten van het examen worden dan wel in rekening gebracht, dus zorg dat je goed voorbereid op het examen verschijnt.


Wanneer ben je geslaagd voor het examen voertuigbeheersing?


Je bent geslaagd voor dit examen wanneer je 5 van de 7 opdrachten goed uitvoert. Je mag dus 2 opdrachten fout doen, zolang deze maar niet in hetzelfde cluster zitten. Als je het AVB-examen én het theorie-examen gehaald hebt, mag je verdergaan met het laatste examen: Verkeersdeelneming