Elogix is an incredibly powerful & fully responsive WordPress Theme. Grab your copy on Themeforest
Open
X

Theorie-examen motor

Net als bij de auto heb je een theoriebewijs nodig om praktijkexamen te mogen doen voor de motor. Dit examen mag je al doen vanaf je 17e, maar zodra je deze behaald hebt blijft hij maar anderhalf jaar geldig. Plan het theorie-examen voor de motor dus niet te lang voor je het praktijkexamen gaat doen!theorie examen motor

LET OP: het is verplicht om dit examen gehaald te hebben voordat je het examen Verkeersdeelneming gaat doen!

Inhoud van het theorie-examen

Het motortheorie examen bestaat uit 50 vragen waarin getoetst wordt of je voldoende kennis hebt van de verkeersregels en of je verkeersinzicht in orde is. Leer hiervoor dus goed de motortheorie!
Van deze 50 vragen moet je er minimaal 44 goed hebben om te slagen. Er zijn meerkeuzevragen, ja/nee-vragen en open vragen waarbij je een getal moet invullen. Per vraag zie je een verkeerssituatie, waarin jij (als bestuurder) moet kiezen welke handeling je het beste kan uitvoeren op dat moment.

Het is heel slim om veel oefenexamens te maken. Op internet vind je veel betaalde oefenexamens of gratis probeerversies (bijvoorbeeld op wegrijden.nl of snelslagen.nl) Ook hebben ze in biliotheken vaak een aanbod aan theorieboeken en cd-roms/dvd’s met oefenexamens.
Hiermee kun je de motor theorie oefenen en krijg je inzicht in de vraagwijze en welke onderwerpen vaak terugkomen op examen.

Hoe wordt het theorie-examen afgenomen?

Het theorie-examen voor de motor wordt klassikaal en elektronisch afgenomen. Het is mogelijk om een individueel examen af te leggen, bijvoorbeeld als je faalangst of dyslecxie hebt of de Nederlandse taal niet goed beheerst. In dit laatste geval is het verplicht een officieel goedgekeurde tolk mee te nemen die de vragen vertaalt voor je. De prijs van een individueel examen vind je op de pagina met kosten van het rijbewijs.

LET OP! Vanaf najaar 2014 begint het CBR met het invoeren van een nieuw examineersysteem. Dit zal heel geleidelijk ingevoerd worden en vanaf medio 2015 zal elk examencentrum de nieuwe methode hanteren. Alvast nieuwsgierig hoe dit werkt? Kijk dan eens op onze blog. Kijk voordat je examen gaat doen even op website van het CBR of jij al het examen in de nieuwe stijl kan doen en wat dit inhoudt.

 


Examen aanvragen


Je rijschool kan het theorie-examen reserveren voor je, maar het is vaak goedkoper en sneller om dit zelf te doen. Dit kan op de site van het CBR door in te loggen met je DigiD


De uitslag


Na een paar minuten krijg je te horen of je bent geslaagd of gezakt. Je bent geslaagd als je minimaal 44 vragen goed hebt.
Ben je gezakt? Je krijgt te zien op welke onderdelen je slecht gescoord hebt, zodat je weet waar je bij het herexamen extra aandacht aan moet besteden.


Waar vindt het theorie-examen plaats?


Het theorie-examen wordt afgenomen in één van de 31 CBR examencentra.


Wat moet je meenemen naar het theorie-examen?


Het enige dat je nodig hebt is een geldig legitimatiebewijs.