Elogix is an incredibly powerful & fully responsive WordPress Theme. Grab your copy on Themeforest
Open
X

Onderhoud, verzekeringen en belasting

Nadat je het motorrijbewijs gehaald hebt, zul je misschien een motor kopen. Naast de kosten van een motor, zul je te maken krijgen met kosten voor motoronderhoud, wegenbelasting, verzekeringen, motorkleding en natuurlijk benzine. Wat zijn de kosten voor een motor per jaar?


Wegenbelasting motor


Voor het bezitten van motor een moet je in Nederland belasting betalen, ook als je motor het hele jaar in de schuur staat (tenzij je je kenteken laat schorsen).  De hoogte van deze wegenbelasting is afhankelijk van de provincie waar je in woont, maar zal per jaar ongeveer rond de €110 liggen.  Op de site van de Belastingdienst kun je met de rekenhulp berekenen hoe hoog dit bedrag voor jou precies is.


Kosten motor opslag


Als je zelf geen (ruime) schuur hebt zul je een ruimte moeten huren waar je de motor kunt opslaan. In de zomer kan hij prima in de tuin staan (mits goed op slot en beschermd tegen weersomstandigheden) maar in de winter is het echt verstandig om hem binnen te zetten. Zo voorkom je dat hij gaat roesten, dat er vuil op komt of misschien zelfs gestolen wordt. Het huren van een opslag kost al snel tussen de €20 en €40 per maand. 

 


Kosten motorverzekeringMotorrijden is niet zonder risico. Door de hoge snelheid die je maakt en de weinige bescherming, kan een val veel schade veroorzaken aan zowel je motor als jou. Elke motorrijder is verplicht zich volgens de WA te verzekeren voor zowel materiële- als letselschade.

Vanwege de vele risico’s die je loopt als motorrijder, is het verstandig een verzekering af te sluiten voor aanrijdingsschade, valschade, diefstal  en lichamelijk letsel. Bij veel verzekeraars kun je ook nog een verzekering afsluiten voor eventuele bijrijders.

De hoogte van je verzekering is afhankelijk van het merk, type en bouwjaar van de motor. Daarnaast spelen leeftijd, woonplaats, jaarlijkse kilometers en aantal schadevrije jaren ook een rol bij het bepalen van de hoogte.  Een basisverzekering voor een gemiddelde rijder heb in principe al vanaf enkele euro’s per maand. Heb je een oudere motor, rijd je jaarlijks heel veel of heb je vaker ongelukken veroorzaakt, dan kan de maandprijs snel oplopen tot meerdere tientjes.


Onderhoud aan de motor


Motoronderhoud is belangrijk. Als je motor goed werkt en soepel loopt, zal hij minder snel vervangen hoeven worden en rijd je een stuk veiliger. Als je veel rijdt, is het raadzaam om jaarlijks een check-up te doen. Je zal niet elk jaar een grote, dure beurt hoeven doen, maar met alle onderdelen bij elkaar ben je al gauw rond de 300 euro per jaar kwijt aan het vervangen van lampjes, remblokjes of nieuwe banden.
Als je een beetje technisch ingesteld ben, is het handig om de kleine onderhoudswerkzaamheden zelf te doen. Dit scheelt veel geld aan servicekosten, en de meeste onderderdelen kun je gewoon los kopen. Zorg wel dat je weet waar je mee bezig bent zodat je tijdens het rijden niet voor onaangename verrassingen komt te staan.


Kosten motorkleding


Het dragen van goedzittende en beschermende kleding is heel belangrijk. Dit verhoogt het rijcomfort en zorgt ervoor dat een mogelijke val zo min mogelijk lichamelijk letsel oplevert. Denk aan een goede, stevige helm, een motorbroek en –jas en handschoenen. Ook motorlaarzen zijn belangrijk om je voeten en enkels te beschermen. Voor alle motorkleding samen ben je al snel enkele honderden euro’s kwijt. Dit lijkt veel, maar goede, beschermende kleding kan je leven redden! Goede motorkleding kan (als je er zuinig mee omgaat) wel jarenlang meegaan.


Benzinekosten motor


Motoren hebben benzine nodig. Hoeveel een motor verbruikt hangt af van het merk, type, bouwjaar en gebruik. Het gemiddelde verbruik ligt tusssen de 1 op 15 en 1 op 25. Hoe meer je rijdt, hoe meer benzine je betaalt. Afhankelijk van je motor en weggebruik rijd je ongeveer 250 tot 350 kilometer met een volle tank.

 

Kosten motor per jaar

Wegenbelasting   €110
Verzekering*         €240
Onderhoud           €300
Benzine**                  €?
Opslag** *               €150
___________________________
————————-€800

Dit is slechts een indicatie.

* het bedrag dat je wil betalen voor een motorverzekering, hangt af van je motor en hoe goed je verzekerd wil zijn. We gaan hier uit van een vrij uitgebreide verzekering bij een gemiddeldgeprijsde verzekeraar.
** het bedrag dat je jaarlijks kwijt bent aan benzine kan sterk wisselen, afhankelijk van hoeveel je rijdt en wat de benzineprijzen zijn.
*** uitgaande van externe opslag voor ongeveer 5 maanden per jaar