Motorrijles in de winter: de voor- en nadelen

Posted on 18/12/2014 · Posted in Motorrijden, Rijles
motorrijles in de winter: doen of niet?

Motorrijles in de winter: het is niet zo populair. De lente en zomer zijn bij uitstek seizoenen om motor te rijden, en daarom wordt er ook vaak gekozen om in die periode te lessen. De winter is koud en nat, en daarom niet ideaal om op een motor te zitten.  Maar ondanks de kou heeft leren motorrijden in de winter ook absoluut voordelen.

 

De voordelen van motorrijles in de winter

In slechte weersomstandigheden leer je beter rijden

In een strenge winter kan het sneeuwen, regenen, ijzelen, hard waaien en flink vriezen:  absoluut geen fijne omstandigheden om op de motor te zitten. Niet iedereen blijft in de winter motorrijden, maar het kan natuurlijk ook gewoon gebeuren dat het flink regent in de zomer. Dan is het wel fijn om er zeker van te zijn dat je de motor ook met regen en harde wind onder controle kunt houden!
Een groot voordeel van motorrijles in de winter is dan ook dat je veel beter leert om behendig te rijden en de motor goed onder controle te houden.

Als je goed én veilig kunt rijden tijdens slechte weersomstandigheden, weet je zeker dat je het motorrijden uitstekend onder de knie hebt.

Je kunt in de lente/zomer direct gaan rijden

Als je tegen het einde van de zomer eindelijk je rijbewijs gehaald hebt, is er nog maar weinig tijd over om er van te genieten. Wanneer je in het voorjaar je rijbewijs al op zak hebt, kun je nog maanden plezier hebben met je rijbewijs voordat het écht te koud wordt.

Je hoeft niet lang te wachten voordat je examen kunt doen

In de zomermaanden is het razend druk bij het CBR en moet soms een examen maanden vooruit plannen. In de winter hebben veel minder mensen motorrijles, dus heb je minder ‘concurrentie’ voor de examendatum die jij graag wilt.

Flexibele lestijden

Minder leerlingen bij de rijschool betekent dat de instructeurs een stuk meer tijd hebben. Mocht er een les (bijvoorbeeld vanwege sneeuw) afgelast worden, dan is het waarschijnlijk heel makkelijk om een nieuwe datum te vinden. Ook als je lastminute een les wilt verplaatsen, zal dit niet teveel gedoe moeten opleveren.

Leren rijden in het donkermotorrijden in het donker

Als je ’s zomers wilt oefenen met rijden in het donker, moet je lessen in de avonden inplannen. Dat is niet voor iedereen even handig. In de winter begint het aan het einde van de middag al donker te worden, waardoor je dus ook overdag kunt lessen in het donker!

 

De nadelen van motorrijles in de winter

Motorrijden in de winter is koud

Als je in de winter motor rijdt op grotere wegen/snelwegen kan het echt ijzig koud zijn, al helemaal als het regent of sneeuwt.  Gelukkig kun je je hierop voorbereiden door bijvoorbeeld een thermobroek, dikke sokken en een sjaal te dragen. Sommige rijscholen hebben lesmotoren met handvatverwarming, waardoor je minder last hebt van verkleumde handen.

De lessen kunnen vaak afgezegd worden

Je hebt een rijles gepland staan, maar ’s ochtends word je wakker in een sneeuwstorm. Grote kans dat je les dan afgezegd wordt en je een nieuwe moet plannen. Als dit af en toe gebeurt is het natuurlijk geen probleem, maar in een strenge winter kan dit veel uitval veroorzaken. Dit is vervelend en bovendien moet je dan uitkijken dat je wel genoeg lessen hebt gehad voordat je rijexamen moet doen.

Ingeplande examens kunnen lastminute afgelast worden

Met heel slecht weer kan het CBR besluiten om je praktijkexamen niet door te laten gaan. Niet alleen omdat er zo niet goed getoetst kan worden of je alle vaardigheden onder de knie hebt, maar ook vanwege veiligheidsredenen. Omdat er moeilijk vooraf bekeken kan worden of het weer geschikt is om in te rijden, worden de praktijkexamens vaak lastminute nog afgelast. Je bent dan al wel met je instructeur naar het examenbureau gereden en dit lesgeld ben je dus in principe kwijt.

Tips voor motorrijles in de winter

  • Zorg voor warme kleding: meerdere lagen, een sjaal, dikke sokken en eventueel thermokleding.
  • Doe geen spoedopleiding in de winter! Je kunt net de pech hebben dat het de twee weken van jouw opleiding heel hard sneeuwt of stormt en bijna alle lessen afgezegd worden. Dan ben je niet op tijd klaar voor het praktijkexamen en kost je rijopleiding ineens heel veel meer geld dan verwacht.
  • Plan je examen verkeersdeelneming pas als je het examen voertuigbeheersing gehaald hebt. Zonder dit examen mag je het AVD-examen niet doen, en het kan zo gebeuren dat je AVB-examen een paar weken verplaatst wordt waardoor je het examen niet op tijd kunt afnemen. Dan mag je niet deelnemen aan het geplande examen verkeersdeelneming, en je kunt je geld alleen terugkrijgen als je uiterlijk drie weken van te voren afzegt.

Motorrijles in de winter is heel goed voor je praktische vaardigheden op lange termijn en de wachttijden bij het CBR zijn lekker kort. Zorg wel dat je goed warm aangekleed bent en houd rekening met de kans op afgezegde lessen.