Elogix is an incredibly powerful & fully responsive WordPress Theme. Grab your copy on Themeforest
Open
X

Veelgestelde vragen over het motorrijbewijs

Ja. Ook als je al in het bezit bent van een autorijbewijs, moet je het theorie-examen van de motor afleggen. Dit komt doordat de motortheorie op sommige onderdelen (bijvoorbeeld plaats op de weg)  nét iets anders is dan de autotheorie.
Dit mag zeker, maar is niet verplicht. Je kunt bij bijna elke rijschool een motorjas en -helm lenen. Zorg wel zelf voor goede, stevige schoenen en een lange broek.
Op de openbare weg mag een instructeur maximaal 2 leerlingen tegelijkertijd begeleiden. Wanneer je op besloten terrein oefeningen doet voor het AVB zul je waarschijnlijk in een groep met meerdere mensen zitten, zodat de leskosten laag kunnen blijven.
Je instructeur rijdt achter je om goed te kunnen zien wat jij doet. Via een communicatiesysteem zal hij je aanwijzingen en feedback geven. Meestal kun je niet terugpraten om te voorkomen dat er discussie ontstaat. Het communicatiesysteem werkt éénzijdig.
Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat je héél snel het motorrijbewijs kan halen. Sommige rijscholen bieden cursussen waarbij je binnen 2-3 dagen al je complete rijbewijs hebt. Het nadeel is dat je alles in een heel hoog tempo moet leren, dus de druk om meteen te slagen voor de praktijkexamens is flink hoog. Lukt dit niet en moet je herexamen doen, dan verlies je het financiële voordeel van een spoedopleiding. Neem dus alleen een spoedopleiding als je een snelle leerling bent.
Het kan ook gebeuren dat je ziek wordt of er iets belangrijks tussenkomt waardoor je de gereserveerde data niet kan deelnemen aan de spoedopleiding. Afhankelijk van de regels van je rijschool kan het zijn dat je het lesgeld niet terugkrijgt.
Ja, over het algemeen wel. Zolang je binnen de EU bent, mag je gewoon rijden met een geldig Nederlands rijbewijs. Buiten de EU heb je vaak een internationaal rijbewijs nodig (wat eigenlijk gewoon een vertaling van het Nederlandse rijbewijs is).
Let er wel op dat in sommige landen verkeersregels anders zijn, bijvoorbeeld het linksrijden in het Verenigd Koninkrijk.
Alle gemotoriseerde driewielers (bijvoorbeeld trikes) vallen onder het A-rijbewijs. Rijd je op een driewieler onder de 15 kW, dan heb je het A1-rijbewijs nodig.  Is het vermogen groter dan 15 kW, dan moet je het volledige A-rijbewijs hebben. Als je vóór januari 2013 het autorijbewijs gehaald hebt, gelden voor jou de oude regels nog en is het B-rijbewijs geldig voor gemotoriseerde driewielers.
Ja, dat mag. Net als bij het autorijbewijs krijg je het brommerrijbewijs ‘gratis’ bij het motorrijbewijs.